Reklama
 
Blog | Pavel Lesník

Na návštěvě – Irish pub „U zrzavé Mary“

Ostrava. Páteční letní večer. Městské zahrádky mnohdy praskají ve švech a profláklá Stodolní ulice se začíná pomalu plnit lidmi, z nichž někteří nebudou chtít končit ani za svítání.  Pro mnoho z nich začíná turné po barech a hospodách rozesetých nejen po této ulici. Hlavně místní si dnes vzpomenou, jak bary a hospody zde na počátku tohoto slavného boomu vypadaly. Vše vznikalo jaksi svépomocí a spontánně. Nebojte, nejedná se o stesk za starými dobrými časy. Zcela reálně a pragmaticky beru, že se tato čtvrt, jaksi svépomocí oživila a dosud žije, či lépe řečeno dospěla do současné podoby zábavní čtvrti konzumního věku.  Jistou dobu měla i pro mě osobně kouzlo a dnes ji beru hlavně jako reklamní tahák Ostravy.

 

Pro toho, kdo by ale rád okusil něco z té atmosféry raných časů Stodolní, je tu pořád několik stylových klubů a pubů. Přijměte tedy fotografickou pozvánku do jednoho z nich. Dámy a pánové Irish pub „U ZRZAVÉ MARY“.

Tento báječný lokál sídlí na Jurečkově ul. 12 v Ostravě, což je vlastně skoro naproti ostravskému Domu Umění. Ten je situován blízko tramvajové zastávky Elektra v centru města.

Reklama

Orientační bod - Dům umění

Tak třeba pro návštevníky COLOURS OF OSTRAVA je to od hlavních bran festivalu necelých 10 minut pěší chůze do MARY. Když budete například již znaveni hudbou, či si řeknete, že to chce alespoň na chvíli z areálu zmizet, tak pak je tu pro Vás podnik s poklidnou atmosférou (a bez cca odhadem 24 900 lidí, co jsou s Vámi zrovna v tom momentě na Colours).

pohled na bar

Samotná „Zrzavá Mary“ je situována vlastně mimo Stodolní ulici, což sice nepřináší vždy vikendově natřískanou hospodu až po strop, ale zase tento stav a poloha umístění má něco do sebe. Divokou hudbu v repertoáru nehledejte. Žánrově tady nejsou příliš vyhraněni a spíše zde zaslechnete alternativní hudbu od kytarovky přes občasný hip-hop až k poslechové elektronice. Hudba zde nijak neřve, takže máte ideální  prostor k diskuzím, debatám či čtení časopisů.

čtenářův stoleček

Koneckonců i ta tuba tu má své místo.

tuba

Výrazným prvkem celého interiéru je krom obrazů i sbírka starých rádií.

MARY a rádia I
Mary a rádia II

Samotný pub má kapacitu odhadem tak 35 – 40 lidí a je vybaven poměrně účinným pohlcovačem cigaretového dýmu, takže silně zakouřeného lokálu se určitě nemusíte obávat.

stůl u baru
hlavní mistnost
bar

Z nápojového lístku lze otrlým doporučit míchaný drink GO TO MARY´S HELL (2cl Alpský rum, 2cl Tequila Olmeca, 2cl Absinth). To je opravdu jen pro silné nátury. Pro milovníky piva je zde jako základ OSTRAVAR a PLZEŇ. Na téma lístku se dále rozepisovat nemá význam. Do MARY jdete za atmosférou, tak neváhejte a stavte se 😉 Třeba v průběhu výše zmiňovaných Colours of Ostrava 2010.

Speciální poděkování v rámci této fotostory patří Kouselnickovi (tímto zdravím) za svolení něco odfotit. V případě několika záběrů posloužila jako stativ (neb bylo potřeba delších časů) ručně postavená věž na patra o výšce cca 35cm. Ta byla sestavena ze základny v podobě půllitrového krýglu od piva, pivního tácku na něm a čtyřdecové sklenice KOFOLY jako vrcholu. V silně podroušeném stavu nedoporučuji, nerad bych někoho inspiroval k vykoupání digitálního přístroje v chmelovém či kofolovém nápoji.