Reklama
 
Blog | Pavel Lesník

Kam po Česku I. – Hrubý Jeseník

První letošní červencový víkend se letos mnoha lidem příjemně protáhl o dva sváteční dny. Abych se popravdě přiznal, tak jsem samozřejmě s povděkem toto dlouhé volno v kalendáři uvítal a vyrazil ho vyplnit třemi dny aktivního pohybu v oblasti Hrubého Jeseníku. Počasí skutečně přálo a celou dobu pobytu v horách bylo dobré vzít zavděk opalovacím krémem faktor 20 - 30. Přijměte proto tento text, doplněný o fotografie, jako pozvánku, kam třeba letos v tuzemsku vyrazit na volný víkend či dovolenou. Jeseníky jsou rozlehlé a zajímavých míst (nejen na nenáročné jednodenní túry) je v celém okolí víc než dost. Samozřejmě, než tam vyrazite,  nezapomeňte zkontrolovat aktuální předpověď počasí. Ono totiž ne vždy to tam vypadá jako na výsledných fotografiích...

První a významnější část hřebene Hrubého Jeseníku se nazývá Pradědská hornatina. Jako dobrý výchozí bod pro vstup do zmíněné oblasti lze označit sedlo Skřítek. Je zde i stejnojmenný motorest. Od něj, po zelené značce, se dá vystoupat převážně lesem na Ztracené skály (1151 m). Tady se nabízí spektrum výhledů, jak na jih, tak i směrem na západní stranu.

Ztracené skály

Z tohoto hezkého místa se dá pokračovat po zelené značce dále přes vrch Pecny (1334 m) a okolo Břidličné hory (1358 m) k Jelení studánce. Jedná se případně o první místo, kde lze doplnit vodu při přechodu této části pohoří ze strany od motorestu Skřítek. Zároveň se zde trasa napojuje na červenou značku, která Vás provede až na konec nejznámějšího hřebene Hrubého Jeseníku. Červená značka zde postupně míjí tyto vrcholy : Jelení hřbet (1367 m), Velký Máj (1384 m), Vysoká hole (1464 m). V současnosti již nevede červené značení přímo kolem Petrových kamenů (1438 m). Přece jen je tento přírodní útvar asi nutné chránit před větším provozem této turisticky frekventovanější trasy.

Petrovy kameny

Od Ovčárny je to po asfaltce na vrchol nejvyšší hory Jeseníků Praděd (1491 m) odhadem půl až třičtvrtě hodiny pohodlné chůze.

Reklama

PRADĚD - pohled přes Ovčárnu

Praděd vzhledem ke své poloze láká mnoho turistů. Zvlášť za dobrého počasí zde romantiku „méně frekventované trasy“ nehledejte. Jednou z novějších atrakcí hlavního vrcholu je možnost si za 100 kč (cena platí pro 1 jízdu) vypůjčit tzv. kolobku a sjet si po asfaltce cca 2,5 km zpátky k Ovčárně. Jedná se o táhlé klesání, takže pozor ať uhlídáte hladinu adrenalinu, až to budete zkoušet.

půjčovna kolobek na Pradědu

Samotný Praděd se pyšní dominantou v podobě televizního vysílače s rozhlednou (výška 162 metrů). Z vyhlídky ve výšce 80 m je za dobrého počasí vidět Lysou horu, Sněžku a Radhošť, vzácně, při dobré viditelnosti i Vysoké Tatry a Malou Fatru na Slovensku.

vysílač na Pradědu
dálnice na vrchol Pradědu

Od rozcestí pod Pradědem je půl hodiny chůze po asfaltce vzdálena chata „Švýcárna“. Ta je přece jen na trase k Červenohorskému sedlu ideálnějším místem pro chvilkový odpočinek či načerpání sil oproti „víkendově turisticky posilněnému“ Pradědu. Je zde hezký výhled nejen k Velké Jezerné (1248m) a Medvědímu hřbetu (1261m). Za ním směrem k  Mravenečníku (1343m), jen podvědomě tušíte horní nádrž vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé Stráně.

chata Švýcárna

Od Švýcárny se přes  Velký Jezerník (1304 m) a Výrovku (1167 m) dostanete do Červenohorského sedla.

Červenohorské sedlo

A právě tady sousedí Keprnická hornatina s Pradědskou hornatinou. Trasa vede táhlým stoupáním z Červenohorského sedla kolem Vřesové studánky a dále pokračuje po úpatí Červené hory (1333m) směrem k vrcholům Keprníku (1423m) a Šeráku (1351m).

Vřesová studánka - kamenná kaplička
cestou pod Červenou horou (1333m)

V Keprnické hornatině doporučím neopomenout navštívit vrchol Vozky (1377m). Ten nabídne k odpočinku případné stinné místo i pěkný výhled skrze vrcholový skalní útvar.

Vozka s částí hřebene Kralického Sněžníku v pozadí
Vozka

Severozápadní strana Keprnické hornatiny a vrchol Šerák (1351m) Vás zase odmění výhledem z terasy Chaty Jiřího na Šeráku. Odsud máte jako na dlani město Jeseník a Medvědskou hornatinu.

výhled na Medvědskou hornatinu.

chata Jiřího na Šeráku

Však také i vyznavači paraglidingu tu našli svůj optimální startovní svah. Na Šerák se lze dostat nejen lanovkou z Ramzové. Zdatnějším turistům mohu doporučit spíše ostrý sešup směrem dolů k Obřím skalám (1082m) na zpáteční cestě.

paragliding na Šeráku
Obří skály zespoda

Ramzová je určitě dobrým výchozím bodem do zdejšího okolí. Berte ji třeba jako vstupní bránu k dalším horským hřebenům v této oblasti. Ať již zmíním dlouhý hraniční hřeben Kralického Sněžníku či ideálně izolované Rychlebské hory. Nutno poznamenat, že všechny jmenované lokality mají co nabídnout.